به گزارش تجارت نیوز، در حالی که ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم هفته گذشته به دنبال بازار صادراتی برای کالاهای ایرانی در قلب آفریقا بود، اینجا در تهران، پایتخت ایران، قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ از مرز فراتر رفت. 110 هزار تومان.. تاثیر تورم بر توده مردم و قدرت خرید آنها باعث شده تا بسیاری از رستوران ها منوی مقرون به صرفه ای را به منوی اصلی خود اضافه کنند تا با این ترفند مشتریان خود را از دست ندهند.

شاید تا همین اواخر این گونه منوها عمدتاً برای افراد کم درآمد استفاده می شد اما تا مدت ها در کمتر کافه و رستورانی می توان وعده های غذایی کامل را با کمتر از 200 هزار تومان پیدا کرد. چیزی که باعث شده این روزها دهک های بالای جامعه از خوردن غذاهای کامل خودداری کنند و به استفاده از پرس برنج نیم و نیم، یک لقمه کوچک یا یک تکه پیتزا بسنده کنند.

این در حالی است که رستوران ها و فست فودهایی که به تازگی از بحران اقتصادی کرونا عبور کرده بودند، برای ادامه کار و جلوگیری از ضرر، چاره ای جز گنجاندن غذاهای مقرون به صرفه در منوی غذایی خود نداشتند.

البته به دلیل افزایش شدید هزینه های اولیه، استفاده از این ترفند برای بسیاری از رستوران ها جواب نداد و طعم تلخ ورشکستگی چاشنی کار آنها شد.

اردیبهشت ماه امسال رئیس اتحادیه رستوران داران اعلام کرد که به دلیل افزایش شدید قیمت مواد غذایی و کاهش قدرت خرید مردم، بین 30 تا 35 درصد رستوران داران پروانه کسب خود را لغو و شغل خود را تغییر داده اند.

غذای اقتصادی با قیمت لوکس

حالا به نظر می رسد کسانی که در این کار مانده اند به دنبال کاهش حجم غذا برای جذب مشتری بیشتر هستند. البته این غذای مقرون به صرفه و کم حجم، قیمت های قابل توجهی نیز دارد.

مثلاً یک برش پیتزا در یکی از رستوران های شمال شهر بین 75 تا 80 هزار تومان قیمت دارد. به این ترتیب یک پیتزای هشت تکه حدود ۶۴۰ هزار تومان قیمت دارد. بنابراین، این غذاها را نباید خیلی مقرون به صرفه دانست.

همچنین قیمت پرس مرغ کبابی اقتصادی با مرغ 150 گرمی به 110 هزار تومان رسید.

هزینه یک وعده غذایی خانوادگی اقتصادی 2.7 برابر دستمزد کارگران است

این در حالی است که غذای مقرون به صرفه هم اکنون به قیمت های لوکس رسیده است که امسال حداقل دستمزد 1402 کارگر (با 27 درصد افزایش نسبت به سال قبل) 5 میلیون و 307 هزار و 330 تومان تعیین شد که در بهترین حالت حق فرزند به هشت می رسد. میلیون تومان. بر این اساس حداقل دستمزد روزانه کارگران در حال حاضر نزدیک به 177 هزار تومان است.

بر این اساس حتی اگر یک خانواده چهار نفره بخواهند یک وعده غذایی مقرون به صرفه سفارش دهند باید 440 هزار تومان بپردازند. البته علاوه بر این مبلغ، هزینه های 9 درصدی مالیات بر ارزش افزوده و پیک نیز اضافه می شود و در مجموع با احتساب 10 هزار تومان برای پیک، یک خانواده باید حدود 490 هزار تومان صرف غذای اقتصادی کند که این هزینه صرف می شود. بیش از این 2.7 برابر دستمزد روزانه کارگر است.

ضمناً قیمت چهار عدد پیتزا از یکی از رستوران های شمال شهر معادل 300 هزار تومان است. البته می توان گفت که این یک مورد خاص است. زیرا قیمت پیتزا معمولا از 200 هزار تومان شروع می شود و برخی رستوران ها پیتزای تکی را حداقل 160 هزار تومان عرضه می کنند. بنابراین حتی اگر یک خانواده 4 نفره بخواهد دو پیتزا 200 هزار تومانی با هزینه هایی مانند مالیات و … درست کند، باید حدود 446 هزار تومان هزینه کند که معادل 2.5 برابر دستمزد روزانه کارگران است.

افزایش بی رویه قیمت مواد غذایی پس از 5 سال

اما داستان زمانی عجیب‌تر می‌شود که بدانیم قیمت پیتزا اکنون بیش از 10 برابر قیمت این غذا در سال 2017 است.

یکی از کاربران شبکه های اجتماعی با انتشار برگه غذایی که مربوط به خرداد 1397 است، آن را با قیمت های آن سال مقایسه کرده است و این عکس افزایش عجیب قیمت ها را نشان می دهد.

طبق عکس رسید منتشر شده، در سال 1396 قیمت پیتزا با فیله گوشت 20 هزار و 500 تومان بوده و اکنون قیمت یک برش پیتزا در رستوران های لوکس شهر نزدیک به چهار برابر قیمت یک پیتزای کامل است. در سال 2017

تشویق باروری بدون توجه به کاهش تقاضای غذا

البته افزایش قابل توجه قیمت مواد غذایی باعث شده تا قیمت تمام شده غذاهای پخته شده در منزل کمتر از این قیمت ها نباشد. در حال حاضر برنج ایرانی بین 70 تا 115 هزار تومان، هر کیلوگرم مرغ بیش از 110 هزار تومان و روغن آفتابگردان 1.5 لیتری بیش از 96 هزار تومان قیمت دارد.

اما در چنین شرایطی که تامین نیازهای اولیه دشوار است، دولت با در نظر گرفتن وام و توزیع خودرو بین مادران سه فرزند به دنبال تشویق شهروندان به فرزندآوری است. وام هایی که اکنون صف های طولانی در بانک ها دارد و بعید است به زودی صف متقاضیان جمع شود.

این در حالی است که اخیراً اظهارات نگران کننده ای در مورد کاهش تقاضای مواد غذایی مطرح شده است. به عنوان مثال، مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی اخیرا گفته است که مصرف سرانه مرغ قبل از لغو ارز دولتی برای کالاهای اساسی حدود 32 کیلوگرم برای هر نفر بوده است و پس از گذشت یک سال از اجرای این طرح، مقدار حدود 26 کیلوگرم شده است.

علاوه بر این، گزارش ها حاکی از آن است که مصرف لبنیات در کشور همچنان در حال کاهش است. به گفته سید محمدرضا بنیتابا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی ایران، سرانه مصرف لبنیات در کشور در خوشبینانه ترین حالت ۷۰ کیلوگرم است. این رقم در سال 1389 حدود 127 کیلوگرم است، یعنی در 12 سال گذشته 57 کیلوگرم کاهش مصرف سرانه لبنیات در کشور داشته ایم. این در حالی است که سرانه مصرف لبنیات در دنیا حدود 160 کیلوگرم است.

بنابراین به نظر می‌رسد دولت باید قبل از اتخاذ سیاست‌های افزایش جمعیت و هزینه کرد برای تبلیغات گسترده در این زمینه در سطح شهر، حل مشکلات اصلی در حوزه معیشتی را هدف قرار دهد. مشکلاتی که ریشه اصلی آن تورم بلندمدت بالای 40 درصد است و عزم جدی برای توقف آن وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *